...kup i pyszną zupę zrób!
Z lekkim opóźnieniem ale sezon dyniowy uważam za otwarty. Jesień, oprócz wszystkich swoich "przeciw" ma również swoje dyniowe „za”, za którym ja przepadam! Co tydzień wysyłam męża na polowanie na dynie na pobliskim targu. Przywozi zawsze spory kawał albo całą wielką głowę a ja ją dzielę, kroję, mrożę i mam pyszną zupę na zimę. Do fanów dyni dołączyła w tym roku Zosia, która wprost przepada za dyniową zupą krem z dodatkiem żółtka. Aktywnie zaangażowała się również w wybór i zakup warzywa.
wybór nie był łatwy, zwłaszcza, że w domu okazało się, że po dynie ustawia się kolejka...
To spokojnie wystarczy dla 5!
Dyniową zupę krem robi się tak:
Składniki:
- 1 kg dyni
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu (może być mięsny lub po prostu z kostki rosołowej)
- sól, pieprz
- słodki sos chilli
Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Warzywa dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i dusimy jeszcze około 5-10 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy je do uzyskania jednolitej struktury. Zupę doprawiamy według uznania. Ja dodaję odrobinę słodkiego sosu z chilli, który nie tylko nadaje jej ognisty charakter ale również wspaniale rozgrzewa.Gorąco polecam na zimowe wieczory.
Zosia dostaje swoją delikatną wersje, zamiast sosu chilli – żółtko:)
super, właśnie ostatnio chodziła mi po głowie zupa dyniowa i zamierzałam zacząć szukać jakiegoś przepisu, a tu proszę nawet wersja dla maluszka.na pewno wypróbujemy, wielkie dzięki jeszcze raz:)
OdpowiedzUsuńto już dziś życzę smacznego!!!
OdpowiedzUsuńZosia rewelacyjnie radzi sobie z tą dynią :) pozdrawiamy !
OdpowiedzUsuńzupa dyniowa :-)) hmmm moja ulubiona!!!
OdpowiedzUsuńmelduję, że zupa zrobiona i szybko zjedzona- pychotka:)
OdpowiedzUsuń