piątek, 10 czerwca 2011

Zielone spaghetti

Odkąd musiałam radykalnie zmienić moją dietę ze względu na zosiną alergie, cukinia stała się bardzo ważnym elementem w moim codziennym menu. Jem ją na rożne sposoby: smażoną, duszoną, panierowaną, nadziewana mięsem ale prawdziwych hitem stało się ostatnio w naszym domu zielone spaghetti. Jestem wielka miłośniczką makaronu w każdej postaci a ponieważ również pomidory znalazły się na liście rzeczy zakazanych, postanowiłam poszukać alternatywy dla sosu bolońskiego. Wykonanie bardzo proste, smakuje znakomicie. Polecam również tym, którzy na diecie nie są a lubią kuchenne eksperymenty.
Robi się to tak:
Składniki:
3 średnie cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
filet z kurczaka lub mięso mielone lub boczek wędzony
makaron spaghetti
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Cukinie kroimy w kostkę. Czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną cukinię. Dusimy to pod przykryciem około 15 minut (cukinia powinna być miękka aby łatwo dało się ją zblendować). Całość blendujemy, przyprawiamy do smaku. Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy do smaku i dusimy na patelni.
Do sosu dodajemy uduszonego kurczaka lub boczek, alternatywnie można też dodać wcześniej uduszone mięso mielone.
Przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem spaghetti i dokładnie mieszamy. Całość można posypać parmezanem lub dodać odrobinę sera feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz